Vastuullisuusohjelma

Vastuullisuusohjelma

Me Smakussa kannamme vastuumme kestävän kehityksen mukaisesta yrittäjyydestä. Tiedostamme, vaikutamme ja kehitämme oman toimintamme vaikutuksia sosiaalisen, taloudellisen ja ekologisen vastuumme kantamiseksi.

 

Sosiaalinen vastuu

Smakun kantavana kivijalkana on yhteistyö paikallisen yrittäjäverkoston kanssa. Vaalimme paikallista yrittäjäosaamista ja teemme tiivistä yhteistyötä kaupunkien matkailuorganisaatioiden kanssa tutustuaksemme alueen toimijoihin. Smakussa on mukana isoja ja pieniä paikallisia ravintoloita ja kahviloita ja käytämme mm. paikallisia valokuvaajia, painotaloja, kukitus- ja somistusyrityksiä sekä kylmälogistiikkaa. Tuomme paikallista yrittäjäosaamista Smakun kautta myös näkyväksi.

Uskomme aina ihmisissä ensin hyvään tahtoon ja tämä lähestymistapa on johtanut laajaan alati kasvavaan yrittäjäverkostoon. Vuosien saatossa tämä on hioutunut osittain myös ystäväverkostoksi ja on upeaa saada luoda työtä ja näkyvyyttä yrittäjä-ystävillekin eri puolilla Suomea.

Meille perhe ja läheiset ovat tärkein voimavara elämässä ja vaalimme sosiaalista hyvinvointia mm. joustavilla työajoilla ja mahdollistamalla ajasta ja paikasta riippumaton työntekeminen. Smakua on rakennettu niin toimistossa, kotitoimistossa, mökkilaiturilla, tunturin juurella kuin Välimeren rannallakin. Yrittäjät ovat perheellisiä ja perheen ja yrittäjyyden yhteensovittaminen on meille arkipäivää.

Pidämme huolta omasta hyvinvoinnistamme liikkumalla säännöllisesti, pitämällä kokouskävelyitä sekä yhdistämällä tyhy-päiviimme aina myös liikuntaosuuksia.

 

Ekologinen vastuu

Olemme kasvaneet Savon metsissä rymyten ja järvissä polskien, tutustuen pienestä pitäen yhteisöllisen kyläyhteisön toimintaperiaatteisiin ja luonnon merkitykseen. Meille luonnon vaaliminen on luonnostaan tärkeä asia ja tämä arvo ohjaa toimintaamme myös Smakussa.

Suosimme lähiruokaa Smakuannoksissa ja kannustamme ravintoloita käyttämään lähellä tuotettua ruokaa mahdollisuuksien mukaan. Tuomme myös annosesittelyissä sekä markkinoinnissa esiin lähituottajien raaka-aineet. Kartoitamme jatkuvasti uusia keinoja tuoda esiin paikallisia pientuottajia sekä tarjoamme lähituottajille näkyvyys- ja maistatuspaikkoja tapahtumissamme. Ruuan ystäville tämä tuo maistuvan lisän Smakuannosten kirjoon.

Päätapahtumissa käytämme täysin kompostoituvia astioita ja aterimia ja ruokajätteet sekä astiat kerätään kompostoituviin jätesäkkeihin. Teemme yhteistyötä paikallisten jäteasemien kanssa, jotta tapahtumissa muodostuva jäte päätyy oikeaan paikkaan.

Toimistossa kierrätämme pahvit, paperit, muovit, metallit ja lasit ympärivuotisesti. Uusiokäytämme mahdollisuuksien mukaan vanhoja materiaaleja, kuten esimerkiksi vanhalla logolla varustetuista materiaaleista tehtiin viirejä ja somisteita. Somistuksessa pyrimme käyttämään omaa varastoa sekä uusio- ja kierrätysmateriaaleja. Tarvittaessa vuokraamme kalustoa, jatkuvan uuden omistamisen sijaan.

Käytämme täysin kotimaista, sähköistä kirjanpito-ohjelmistoa ja kirjanpidon palvelukin tulee vain kivenheiton päästä toimistoltamme.

Olemme minimoineet asiakkaille jaettavat painotuotteet painettavaan esitteeseen sekä julisteisiin ja nämä painetaan joko Porvoossa tai välimatkasta riippuen paikallisessa painotalossa. Huomioimme siis ekologisuusaspektin myös isojen painomäärien kuljetuksessa.

Matkustamme pääasiassa joko pyöräillen, julkisilla tai autolla. Lentomatkustaminen meillä jää yhdestä kahteen kertaan vuodessa.

 

Taloudellinen vastuu

Voittoa tavoittelevana yrityksenä pyrimme kasvattamaan yrityksen voitto-osuutta vuosittain. Toimintaamme ja taloudellisia ratkaisujamme ohjaa vuosittain laadittava tarkka budjetointi. Seuraamme talouden kehitystä reaaliaikaisesti niin yrityksemme osalta, kuin asiakkaiden kulutustottumuksia analysoiden sekä maailmantilannetta ennakoiden. Huolehdimme yrityksen kannattavuudesta tekemällä harkittuja ja kauaskantoisia hankintoja. Pidämme itsemme ajan tasalla ruokatapahtumista sekä ruokamatkailun uusista tuulista alueilla, joissa toimimme, jotta kilpailuasetelmien sijaan voimme rakentaa kestävää yhteistyötä mahdollisten sidosryhmien kanssa. Tärkeintä omassa toiminnassamme on paikallisen ruokakulttuurin tunnetuksi tekeminen valtakunnallisesti sekä suomalaisen ruokakulttuurin kiinnostavuuden kasvattaminen lähellä tuotetun ruuan, puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden sekä herkullisten makujen muodossa.

Siksi kilpailuasetelmien sijaan pyrimme rakentamaan yhteistyötä. Taloudellinen vastuu ei siis meille tarkoita kilpailukykyisyyttä tai kilpailijoiden edellä olemista, vaan aitoa yhteistyötä ja rohkeita ulostuloja. Tässä apuna meillä on laaja ja toimiva yhteistyöverkosto kaupunkien matkailuorganisaatioiden kanssa.